(903) 581-1733(903) 581-1733

Portfolio

Residential
.

Location: Whitehouse, TX 

HILL CREEK

OVERVIEW

Hill Creek is a sophisticated Southern Estate property located on a quiet cove of Lake Tyler.  We were commissioned to develop design solutions that would maximize usable space while considering challenging topography.  Early in the project, we worked closely with the builder to set the finished floor elevation of the house and remedy drainage problems throughout the construction process.   The primary concern for the client early on was how to deal with the transitional zones above and below the house.  We had a 40’ grade differential from the front of the house to the lake and we needed to minimize the impact step transitions and retaining walls would have on the aesthetic.   The final product was the successful result of an intense collaborative process that often felt more like a game of tug-o-war.  Once the front Parking Court retaining walls were laid out and built, We could move on to designing the back pool terrace and tackle the second grade transition from the lakeside Pool deck to the water.  There are so many small details that can get overlooked or lost on a project of this scope.  The overall charm and beauty achieved here is testimony to the value of positive and often relentless collaboration between Owner, Landscape Architect, Builder and Architect.   

Project Vitals

Hill Creek was developed through a Design/Build project delivery model with Landvisions providing Landscape Architecture services, Construction Services, Project Management and Construction Administrative services for the now successful completion of this project.   

HILL CREEK

OVERVIEW

Hill Creek is a sophisticated Southern Estate property located on a quiet cove of Lake Tyler.  We were commissioned to develop design solutions that would maximize usable space while considering challenging topography.  Early in the project, we worked closely with the builder to set the finished floor elevation of the house and remedy drainage problems throughout the construction process.   The primary concern for the client early on was how to deal with the transitional zones above and below the house.  We had a 40’ grade differential from the front of the house to the lake and we needed to minimize the impact step transitions and retaining walls would have on the aesthetic.   The final product was the successful result of an intense collaborative process that often felt more like a game of tug-o-war.  Once the front Parking Court retaining walls were laid out and built, We could move on to designing the back pool terrace and tackle the second grade transition from the lakeside Pool deck to the water.  There are so many small details that can get overlooked or lost on a project of this scope.  The overall charm and beauty achieved here is testimony to the value of positive and often relentless collaboration between Owner, Landscape Architect, Builder and Architect.   

Project Vitals

Hill Creek was developed through a Design/Build project delivery model with Landvisions providing Landscape Architecture services, Construction Services, Project Management and Construction Administrative services for the now successful completion of this project.   

Location: Whitehouse, TX  

Pin It on Pinterest